Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Droge Ogen
Droge ogen wordt veroorzaakt door onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm. Hierdoor kunnen ogen pijn doen (branden en steken), slijm gaan afscheiden en rood worden. Ook kan je hierdoor wisselend wazig zien. Soms leidt uitdroging juist tot een teveel aan tranen. Deze worden in een reflex op de uitdroging geproduceerd. Deze reflextranen zijn meestal niet van een goede samenstelling. Hierdoor ontstaat een eindeloze herhaling van een uitdrogend oppervlak en opnieuw reflextranen die te snel opdrogen. Hogere leeftijd is een van de factoren voor droge ogen. Waar mogelijk zal geprobeerd worden de oorzaak van droge ogen te behandelen.
Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in de ogen. Of het traanvocht werkt minder goed. Dan krijgt u droge ogen. Het hoornvlies en het bindvlies van het oog kunnen hierdoor zelfs beschadigd raken. Het hoornvlies (cornea) is het voorste doorzichtige deel van het oog, dat voor de iris en de pupil zit.
Het bindvlies (conjunctiva) is een dun laagje slijmvlies, dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Traanvocht wordt gemaakt door de traanklieren. Het traanvocht beschermt de ogen tegen uitdroging en beschadiging. Talgkliertjes in de randen van de oogleden maken talg. Door die talg is het traanvocht vettig en blijft het beter op de ogen liggen. Daardoor blijven uw ogen goed vochtig en drogen ze niet uit. Door te knipperen verdelen de oogleden het traanvocht over het oog.
Heeft u minder traanvocht? Werken de talgkliertjes niet goed? Of knippert u weinig? Dan kunt u droge ogen krijgen. Droge ogen komen bij ongeveer 1 op de 10 mensen voor, vooral bij ouderen en bij vrouwen.
Wat zijn de verschijnselen van droge ogen? Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben:
- een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel
- geïrriteerde ogen
- het gevoel alsof er zand in uw ogen zit
- slijmdraden in uw ogen
- wazig zien
- rode ogen
- veel tranen
- uw oogleden zitten vastgeplakt en er zitten korstjes op, vooral ’s ochtends
Hoe ontstaan droge ogen?
Droge ogen kunnen komen doordat u minder traanvocht heeft of doordat uw traanvocht sneller verdampt. Meestal zijn er meerdere oorzaken tegelijk voor droge ogen.
Minder traanvocht
Als uw traanklieren minder traanvocht maken, kan dat komen door:
- ouder worden
- ziekten, zoals diabetes mellitus, het syndroom van Sjögrenen reumatoïde artritis
- medicijnen, zoals antidepressiva, antipsychotica, bepaalde bloeddrukverlagers (betablokkers), acetylsalicylzuur (bloedplaatjesremmer), sommige oogdruppels
- een laserbehandeling van de ogen
Uw traanvocht verdampt sneller
Als uw traanvocht sneller verdampt, kan dat komen door:
- ouder worden
- een ontsteking van de randen van de oogledendie lang duurt
- het dragen van contactlenzen
- te weinig knipperen, bijvoorbeeld bij lezen of kijken naar een beeldscherm
- tocht, rook en airconditioning
- afwijkingen aan het onderooglid (de ooglidrand staat naar binnen of naar buiten, of de wimpers schuren over uw oog)
Wat kunt u zelf doen aan droge ogen?
Aan sommige oorzaken van droge ogen is niets te doen, zoals ouder worden. Aan andere oorzaken kunt u wel iets proberen te doen.
Algemene adviezen
- De volgende adviezen kunnen helpen, vooral als uw traanvocht sneller verdampt: Probeer niet in uw ogen te wrijven. Dit kan irritatie geven.
- Knipper regelmatig. Dat is belangrijk om uw ogen vochtig te houden. Let hier vooral op als u veel leest of naar een beeldscherm kijkt.
- Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming. Vul de bak regelmatig bij.
- Vermijd ruimtes met rook.
- Vermijd ruimtes met airconditioning of airblowers. Dit soort apparaten geven een droge luchtstroom die de ogen extra irriteert.
- Draagt u contactlenzen? Doe wat vaker een bril op.
Speciale adviezen
- Heeft u droge ogen én zijn de randen van uw oogleden ontstoken?
Maak de ooglidranden dan goed schoon. Beter Zien in Den Haag biedt een speciale droge ogen behandeling aan. - Gebruikt u medicijnen die droge ogen kunnen geven?
Bespreek dit dan met uw huisarts. Misschien kunt u minder of andere medicijnen gaan gebruiken. - Heeft u klachten van droge ogen na een laserbehandeling van uw ogen?
Dan kunt u afwachten. De klachten verdwijnen vaak binnen een jaar.
BlepEx, de behandelmethode voor droge ogen en Blepharitis
Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. Blephartitis is vaak de voorloper van ooglid ziekten zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd en geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt.
Oorzaken droge ogen
Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijmlaagje (biofilm) langs de wimpers. Hierdoor ontstaat mogelijk schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.
Symptomen droge ogen
De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een “zandkorrel” gevoel, branderigheid, vermoeide tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht.
Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ’s morgens aan elkaar blijven plakken.
BlephEx – Wat doet het voor droge ogen?
Dankzij BlephEx kunnen de optometristen van Beter Zien in Den Haag heel precies en veilig de oogleden en de oogharen reinigen en de ontstane biofilm afbreken. Hierdoor zal er vrijwel direct verbetering optreden in de symptomen.
Door middel van een elektrisch aangedreven micro sponsje worden de oogleden veilig en grondig gereinigd. Eke ooglid wordt met een nieuw sponsje gereinigd om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. De behandeling duurt 6 – 8 minuten. De optometristen van Beter Zien in Den Haag adviseert hoe thuis de ogen schoongehouden kunnen worden. De BlehEx behandeling wordt elke 4 – 6 maanden herhaald.
BlepEx behandeling droge ogen bij Beter Zien in Den Haag
Beter Zien Optometrist Cindy Baccetti “Als expertisecentrum voor mensen met oogaandoeningen vinden wij bij Beter Zien in Den Haag het belangrijk om de oogzorg zo breed mogelijk aan te bieden. Bij Beter Zien ondervinden we dat droge ogen een steeds vaker voorkomende aandoening is waarbij klanten dagelijks discomfort ervaren zowel bij de contactlens dragers als bij mensen die geen correctie nodig hebben. De ervaring leert dat bij mensen de “thuis” behandeling er meestal bij in schiet. Met de Blephex behandeling kunnen we de klachten verhelpen om een langdurig comfort te geven aan de ogen. De optometristen van Beter zien maken gebruik van geavanceerde apparatuur om de klant goed advies te geven in het behandel traject.”