Revoir Academy – Orthoptie

4 november 2024

Orthoptie editie

Bij de Revoir Academy zijn we al jaren gespecialiseerd in het aanbieden van Masterclasses voor optometristen. Voor het eerst breiden we nu ons aanbod uit met een speciale editie gericht op orthoptisten.

Deze extra Revoir Academy staat volledig in het teken van orthoptie, met twee boeiende lezingen over diverse orthoptische onderwerpen, gegeven door twee zeer ervaren orthoptisten. Mis deze unieke kans niet om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen!

Avondprogramma

17.30-18.30
Inloop met uitgebreid dinerbuffet

18.30- 19.15
“Fixatie disparatie, hoe zit het nou?”
Marleen Veldt, Orthoptist, Oogcentrum Noord Holland en Adviseur/trainer MiYOSmart bij HOYA Lens

19.15- 19.45
Pauze/ netwerkmoment met MKH workshop

19.45- 20.30
“Het belang van orthoptisch onderzoek en diagnostiek bij patiënten met orbitale aandoeningen”
Hinke Marijke Jellema, PhD, Orthoptist, Amsterdam UMC

20.30
Afsluitende borrel en netwerkmoment

Lezing 1

“Fixatie disparatie, hoe zit het nou?”

Alles wat we zien, komt via de twee ogen in het achterste deel van de hersenen terecht. De hersenen zorgen ervoor dat de twee beelden die uit de twee ogen afkomstig zijn, ervaren worden als één beeld. Als die twee beelden (van elk oog één) verschoven zijn ten opzichte van elkaar, maar binnen het panums gebied vallen, corrigeren we dit tot één beeld. Dit noemen we Fixatie disparatie. Fixatie disparatie is een onderdeel van het normaal binoculair enkelzien en is nodig om diepte te kunnen zien. Het is dus belangrijk dat er een volledig orthoptisch onderzoek uitgevoerd wordt om de samenwerking van de ogen goed in kaart te brengen.
Het corrigeren van deze verschoven beelden kan visuele stress opleveren. Deze visuele stress kan asthenope klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, lichtgevoeligheid, wazig zien, moeite met omschakelen, duizelingen en nek/schouderklachten.
In de orthoptische praktijk wordt er vaak met name motorisch gekeken, maar fixatie disparatie is sensorisch, waardoor mensen met klachten van fixatie disparatie nu vaak tussen wal en schip vallen.
Indien deze klachten aanwezig zijn kan een prismabril helpen om ervoor te zorgen dat de visuele stress verminderd wordt. Met behulp van de MKH-polatest kan de fixatie disparatie tot op de 0.25 prisma nauwkeurig gemeten worden.
Uit een kleinschalig dubbelblind gerandomiseerd onderzoek waaruit deelnemers met asthenope klachten een bril kregen met de juiste correctie en een bril kregen met de juiste correctie en een prisma gemeten met de MKH-methode, bleek dat de asthenope klachten gemeten aan de hand van een asthenope klachten vragenlijst aanzienlijk verminderd kunnen worden met een prisma. Deze resultaten komen ook overeen met de ervaringen in de dagelijkse praktijk.

Na de lezing zal er ruimte zijn om de MKH testen te bekijken en zelf te ervaren.

Spreker: Marleen Veldt, Orthoptist
Oogcentrum Noord Holland en Adviseur/trainer MiYOSmart bij HOYA Lens

Lezing 2

“Het belang van orthoptisch onderzoek en diagnostiek bij patiënten met orbitale aandoeningen”

Hoe kun je een patiënt helpen die dubbelziet? Natuurlijk hebben wij als orthoptisten een toolkit met mogelijkheden hiervoor. Nog belangrijker is het erkennen dat dubbelzien zoveel problemen geeft in het dagelijks leven. En het informeren van patiënten over waarom ze dubbelzien, waarom ze het hoofd scheef houden en wat de mogelijke oorzaken van het dubbelzien zijn. De diagnose is namelijk lang niet altijd al gesteld. Beter nog, vaak ben je als orthoptist de eerste persoon op de poli die de patiënt onderzoekt. Het uitgebreid kunnen kijken naar de oogstand, oogbewegingen, fusie etcetera helpt je bij het maken van de differentiaaldiagnose. Vervolgens kan in (multidisciplinair) teamverband de diagnose worden gesteld. Tijdens deze voordracht wordt het belang van het orthoptisch onderzoek bij patiënten met orbitale aandoeningen onderstreept en met voorbeelden toegelicht.

Spreker: Hinke Marijke Jellema, PhD, Orthoptist,
Amsterdam UMC

Voor wie

Deze Revoir Academy is veelal interessant voor orthoptisten.

ADAP

De lezing is ADAP geaccrediteerd (1.5 contacturen)

Locatie

Mereveld
Mereveldseweg 9, 3585 LH Utrecht

Parkeren

Gratis op het terrein

Dinerbuffet

Er is een Italiaans dinerbuffet beschikbaar voor de deelnemers. inclusief vegetarische gerechten.

Ticketkosten

€95,-

Aanmelden Revoir Academy

"*" geeft vereiste velden aan

Cursus*
Controleer je e-mailadres voor het ontvangen van de bevestiging en de factuur. Wij adviseren om je privé e-mailadres te gebruiken i.v.m. geavanceerde zakelijke spamfilters
Ben jij lid van de beroepsgroep optometrie? Voeg je KP nummer toe. De punten worden automatisch bijgeschreven.
Ben jij lid van de beroepsgroep orthoptie? Voeg je KP nummer toe. De punten worden automatisch bijgeschreven.
Ben jij geregistreerd bij het KABIZ? Voeg je KABIZ nummer toe. De punten worden automatisch bijgeschreven.
Certificaat
Ben jij een andere specialist of heb jij geen KP of KABIZ nummer maar wil jij wel graag een certificaat? Vink het hier aan en wij maken het in orde voor je. Het certificaat wordt na afloop per email verstuurd.
Dinerbuffet

Laat ons weten of jij gebruik wilt maken van het dinerbuffet.
Privacy voorwaarden*
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier