Ontdek de Wereld van de Optometrie

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden en uitdagingen die het beroep van optometrist met zich meebrengt? Sta je op het punt je carrière in de oogzorg te starten of ben je een ervaren professional die zijn horizon wil verbreden? Welkom op onze informatieve pagina, waar we de verschillende aspecten van het optometristen vak voor je op een rij hebben gezet. 

Opleiding

Een carrière als optometrist begint met een HBO opleiding. Om optometrie te studeren, is een vierjarige opleiding aan de Hogeschool Utrecht nodig, waar de kennis en vaardigheden worden aangeleerd.

De HBO Optometrie opleiding legt de basis voor het begrip van oogzorg en visuele gezondheid, waardoor afgestudeerden goed zijn uitgerust om diverse uitdagingen in hun vakgebied aan te gaan.

De werkzaamheden van de optometrist

De taken van een optometrist variëren afhankelijk van de werkomgeving. In ziekenhuizen en ZBC’S kunnen optometristen betrokken zijn bij complexere diagnostische procedures, terwijl zij in optiekzaken dienen als filter tussen de huisarts en oogarts en hier zelfstandig werken doormiddel van het opstellen van een behandelplan en deze te uitvoeren.

Werkomgeving

Met een optometrie diploma op zak, opent zich een breed scala aan werkomgevingen. Optometristen kunnen hun expertise inzetten in verschillende praktijken, waaronder ziekenhuizen, optiekzaken, Zelfstandige Behandelcentra (ZBC), en eerstelijnspraktijken zoals bij huisartsen. Deze diversiteit stelt optometristen in staat om hun vaardigheden aan te passen aan verschillende behoeften en omgevingen binnen de oogzorg.

Soort onderzoeken

In de oogzorg voeren optometristen diverse diagnostische onderzoeken uit om de gezondheid van de ogen te evalueren.

Deze onderzoeken variëren van basiscontroles tot geavanceerde diagnostische onderzoeken. Optometristen meten onder andere de gezichtsscherpte, voeren refractieonderzoeken uit om de juiste bril- of contactlenssterkte te bepalen en beoordelen de oogbewegingen, de samenwerking tussen de ogen, en de algehele gezondheid van de ogen.

De optometristen spelen ook een rol bij het monitoren van ooggezondheid bij o.a. diabetes- & glaucoompatiënten en voeren CBR-keuringen uit. Ook het onderzoeken en behandelen van droge ogen wordt door een optometrist gedaan.

De optometrist werkt met diverse apparatuur waaronder een OCT, waar gedetailleerde beelden van het netvlies gemaakt worden, waardoor de optometrist eventuele afwijkingen vroegtijdig kunnen opsporen. Door deze diagnostische onderzoeken kunnen optometristen een uitgebreid beeld vormen van de ooggezondheid en op maat gemaakte behandelplannen aanbevelen voor hun patiënten.

Salarisindicatie

Het salaris van een optometrist varieert op basis van ervaring, opleiding en werkomgeving. Het startsalaris van een optometrist is gemiddeld €3300,- (op basis van fulltime). Een ervaren optometrist met 10 jaar + werkervaring, kan rekenen op een salaris tot €5500,- op fulltime basis).

Kwaliteitsregistratie (KP)

Om hoogwaardige zorg te waarborgen, is het essentieel voor optometristen om een Kwaliteitsregistratie (KP) te hebben. Dit houdt in dat ze voldoen aan specifieke kwaliteitseisen en zich regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied.

Na het succesvol behalen van het diploma optometrie ben je als optometrist automatisch kwaliteit geregistreerd voor een periode van vijf jaar. Deze registratie is een erkenning van de bekwaamheid en professionele competenties die de optometrist heeft verworven tijdens de opleiding. Na deze periode dient een herregistratie aangevraagd te worden. Het wordt sterk aanbevolen om direct na het behalen van het diploma te beginnen met het plannen van activiteiten die KP-punten opleveren.

Het opstellen van een jaarlijkse planning biedt structuur en stelt optometristen in staat om in kaart te brengen welke extra kennis ze willen vergaren. Door regelmatig te evalueren en bij te sturen, kunnen optometristen niet alleen aan de eisen voldoen, maar ook hun expertise verbreden en verdiepen. Het behalen van de KP-punten is niet alleen een verplichting maar ook een kans om te blijven groeien in het dynamische vakgebied van de optometrie.

Klik hier voor een overzicht van de KP-geregistreerde bijscholing die Revoir organiseert voor optometristen doormiddel van de Revoir Academy.

Wij nodigen jou uit om samen te bouwen aan de toekomst van Oogzorg!

Dank voor het verkennen van de intrigerende wereld van de optometrie met ons. Met een dynamisch team van toegewijde optometristen streven wij naar hoogwaardige oogzorg en willen we jou uitnodigen om deel uit te maken van ons leuke team.

Ben jij een gedreven optometrist die op zoek is naar een boeiende werkplek waar je jouw vaardigheden kunt uitbreiden en waar innovatie wordt omarmd? Ontdek dan onze openstaande vacature als optometrist! Samen streven we ernaar om oogzorg naar een hoger niveau te tillen.

Vacature Optometrist