Naast leeftijdsgebonden macula degeneratie zijn andere veelvoorkomende oogaandoeningen bij ouderen glaucoom, droge ogen en staar. We zetten deze oogaandoeningen op een rij.

Macula degeneratie

De oogziekte macula degeneratie (MD) is een oogaandoening waarbij het zicht afneemt. Het is een degeneratie van het netvlies. Maculadegeneratie betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek, de macula lutea. Dit is het centrale deel van het netvlies waarmee men scherp ziet. De oogaandoening macula degeneratie wordt daarom ook wel ‘slijtage’ van het netvlies genoemd.  Via de pupil komen beelden van buitenaf op ons netvlies terecht. De macula, ook wel ‘gele vlek’ genoemd, is het centrale deel van het netvlies waarmee we scherp zien en details kunnen waarnemen. Met het overige deel van het netvlies zien we beelden van opzij, boven en onder. Dit wordt het ‘perifere’ blikveld genoemd.

Maculadegeneratie ontstaat wanneer de kegeltjes in de macula afsterven. Dit veroorzaakt een achteruitgang van het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien. Bij ze oogziekte macula degeneratie ontstaan dus klachten in het midden van het blikveld. Maculadegeneratie symptomen zijn:

  • Minder scherp zien
  • Rechte lijnen worden krom
  • Een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek zien
  • Kleuren worden vager
  • Slechter contrast zien

Glaucoom

Bij de oogaandoening glaucoom is de oogdruk te hoog. De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op schade. Door de schade aan de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend, beschadigd. Daardoor wordt bij glaucoom het gezichtsveld steeds kleiner. Het is dan net of je door een koker kijkt. Bij vergevorderde glaucoom wordt ook de scherpte van het zicht aangetast. Als glaucoom niet wordt behandeld, kan je uiteindelijk blind worden. Glaucoom is erfelijk. Als je glaucoom hebt, bestaat er een kans dat kinderen, broers of zussen ook glaucoom krijgen. Er wordt hen aangeraden om vanaf hun 40ste regelmatig naar de oogarts te gaan. Bij verdenking op de oogaandoening glaucoom is er niet altijd direct een behandeling nodig. Pas wanneer de oogdruk zo hoog is, dat er schade aan de oogzenuw kan ontstaan wordt met de behandeling gestart. Oogschade bij de oogaandoening glaucoom is blijvend en kan niet worden hersteld. Daarom is het erg belangrijk dat glaucoom al in een vroeg stadium wordt op gespoord. De oogaandoening glaucoom kan worden behandeld met medicijnen, een laserbehandeling en/of een operatie.