Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Kappenbril
Een droge ogen bril (ook wel genoemd kappenbril) is een bril die de ogen volledig af kan sluiten tegen wind, zon, stof, pollen en licht. De droge ogen bril helpt tegen brandende, jeukende en rode ogen. Ook helpt de bril om het vocht van de ogen vast te houden, waardoor droge ogen vermeden kunnen worden.
De droge ogen brillen zijn brillen waarbij er aan de zijkant en binnenkant van het glas een kapje geplaatst wordt, dat goed aansluit op de vorm van het gezicht. Hierdoor ontstaat er een afgesloten ruimte om het oog, waardoor het vocht dat op de ogen aanwezig is minder snel verdampt. Ook hinderlijk licht vanaf de zijkant kan worden tegengehouden.
Er zijn standaard droge ogen brillen die op maat gemaakt. Het op maat maken van een droge ogen bril is een uitgebreid en intensief project. Om de kappen helemaal passend te maken, kunnen wij u vragen om een aantal keer langs te komen. De kappen worden met de hand gemaakt.
Droge ogen brillen worden veelal toegepast bij extreem droge ogen om de pijnklachten en irritatie te verminderen. Er zijn diverse soorten en verschillende combinaties mogelijk, bijvoorbeeld een droge ogen bril met filterglazen. Geïrriteerde ogen kunnen erg lastig zijn, door middel van een droge ogen bril kunt u deze irritatie aanzienlijk verminderen. De kappen sluiten de ogen volledig af tegen weersinvloeden zoals licht, wind en zon, maar ook omgevingsinvloeden zoals stof en pollen. Ook als je heel erg moeite hebt om vocht goed vast te houden in je ogen, kan een droge ogen bril de oplossing zijn.
Droge ogen brillen worden veelal toegepast bij extreem droge ogen om de pijnklachten en irritatie te verminderen.
Een droge ogen bril is geschikt voor mensen met zeer droge ogen (keratitis sicca, syndroom van Sjögren) en voor mensen met hoornvliesafwijkingen of na een hoornvliestransplantatie. De droge ogen bril is ook handig indien u last heeft van ernstige lichthinder (fotofobie). Door de kappen gekleurd of zwart te maken kan het hinderlijke licht niet meer in uw ogen schijnen en is het licht beter te verdragen.
Syndroom van Sjögren
Het syndroom van Sjögren (Sicca Syndroom) is een ziekte waarbij klieren ontstoken raken. Deze ontstekingen zijn chronisch. Dit betekent dat de ontstekingen niet meer weggaan. Bij dit syndroom zijn vooral de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken. Dit veroorzaakt klachten zoals droge ogen en een droge mond. Het syndroom van Sjögren komt vooral voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar.
Het is bekend dat het syndroom van Sjögren een auto-immuunziekte is. Dat wil zeggen dat de ziekte veroorzaakt wordt door een abnormale reactie van het immuunsysteem tegen het eigen lichaam. De oorzaak van deze abnormale reactie van het immuunsysteem is echter nog onbekend. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen maar het is niet duidelijk op welke manier.
Het syndroom van Sjögren komt als ziekte op zichzelf voor maar het kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening zoals reumatoïde artritis (reuma). Dit is ook een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem zich richt tegen de gewrichten. Het komt vaker voor dat een patiënt last heeft van meerdere auto-immuunziekten.
Klachten en symptomen bij het syndroom van Sjögren
- Droge mond, de speekselklieren produceren te weinig vocht.
- Branderige, droge en jeukende ogen. Dit komt doordat de traanklieren ook te weinig vocht produceren.
- Problemen met het slikken (door te weinig speeksel)
Slecht gebit. Dit is een gevolg van de afwijkende speekselproductie.
Gewrichtspijn.
Vermoeidheid.
Grieperig gevoel.
Diagnose van het syndroom van Sjögren
Gewoonlijk wordt de diagnose gesteld aan de hand van:
- Het klachtenpatroon.
- Onderzoek en testen van de ogen.
- Weefselonderzoek waarbij een hapje weefsel (biopt) van een speekselklier wordt onderzocht.
- Bloedonderzoek is belangrijk om andere aandoeningen uit te sluiten en een oordeel te vormen over de mogelijke complicaties en de ernst van de aandoening.
De huisarts kan oogdruppels voorschrijven die de oogklachten kunnen verminderen. Tevens kan de arts een medicijn voorschrijven dat de speekselklieren en traanklieren stimuleert. Hierdoor heb je minder last van droge ogen en een droge mond. Er zijn echter geen medicijnen die het syndroom van Sjögren kunnen genezen. Het kan enkele weken duren voordat een behandeling effect heeft. Het is daarom noodzakelijk om een behandeling zes tot twaalf weken aan te houden.
Om de mond vochtig te houden en de speekselproductie enigszins te stimuleren, kan het nuttig zijn om kauwgom te kauwen. Om het slikken makkelijker te maken, kan voedsel vermengd worden met vocht zoals water of melk. Een droge ogen bril kan branderige ogen verminderen.
De huisarts kan oogdruppels voorschrijven die de oogklachten kunnen verminderen.
Droge ogen / Sicca syndroom
Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag wordt het traanvocht in een dun, gelijkmatig laagje over het oog verdeeld. Dit dunne laagje noemt men de traanfilm en dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht. De traanfilm bestaat uit drie bestanddelen; een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag (mucous). Het olieachtige buitenste laagje wordt geproduceerd door de kliertjes in de ooglidranden, de waterige laag door de traanklier en de slijmachtige laag door kleine kliertjes in het bindvlies van het oog.
Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of hebben traanvocht van een dusdanig slechte kwaliteit, dat hun ogen niet goed vochtig worden gehouden. Men spreekt over droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende is om bescherming aan het oog te geven.
Een oorzaak van droge ogen kan zijn dat de verdamping van de traanfilm is toegenomen. Afwijkingen aan de oogleden of het bindvlies, weinig knipperen of onvolledige knipperslag, omgevingsfactoren als airconditioning, rook, wind, droge lucht, een aangezichtsverlamming of slapen met halfopen ogen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Droge ogen kunnen ook ontstaan doordat de traanklier minder traanvocht produceert. Hierbij moet vooral gedacht worden aan hormonale veranderingen en algemene lichamelijke aandoeningen als de ziekte van Sjögren.
Ook een (seizoensgebonden) allergie of een intolerantie voor het dragen van contactlenzen geeft droge ogen.
De meeste mensen met droge ogen hebben last van rode en geïrriteerde ogen. Daarbij heeft men vaak het idee dat er zand of stof in het oog zit. Maar ook tranende ogen kunnen een teken van een droog oog zijn. Als gevolg van de irritatie maakt de traanklier meer tranen aan, die echter minder goed van kwaliteit zijn. Hierdoor plakken ze niet goed op het oog maar rollen ze over de wangen. Daarbij kan de gezichtsscherpte wisselen.
De behandeling is meestal niet eenvoudig omdat het niet altijd lukt de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden of van het bindvlies, zal deze eerst worden behandeld. Daarbij kan er worden gekozen voor de zogenaamde kunsttranen. Dit zijn druppels of een gel die uw oog nat houden en een aanvulling vormen op uw eigen traanfilm. Ook is het mogelijk het afvoerkanaaltje van de tranen (tijdelijk of permanent) te belemmeren. Dit zorgt ervoor dat de weinige tranen die u heeft, zo lang mogelijk worden vastgehouden.
Om het snelle verdampen van de traanfilm verder tegen te gaan, zijn er speciale droge ogen brillen beschikbaar. Deze droge ogen brillen zorgen ervoor dat het vocht in het oog minder snel verdampt.