Er bestaan een groot aantal verschillende hulpmiddelen voor slechtzienden. Met het juiste hulpmiddel er vaak nog veel mogelijk. Hulpmiddelen voor slechtziende mensen zijn te verdelen in verschillende groepen met verschillende doelen.

Hulpmiddelen voor veraf en oriëntatie (mobiliteit)

Er is een speciale bril voor mensen met macula degeneratie, E-Scoop, die de hele dag buiten en binnen gedragen kan worden. Met de bril kijkt men scherper en rustiger. Slechtziende mensen voelen zich veiliger op straat doordat ze bijvoorbeeld de stoepranden weer kunnen zien. De E-scoop bril wordt op maat gemaakt.

Met een handkijker, kleine verrekijker waarmee men iets dichterbij kan halen, kan iemand bijvoorbeeld een straatnaambordje of het nummer van de bus lezen.

Hulpmiddelen voor dichtbij en lezen

Met een loepenbril kan men de krant of een tijdschrift weer lezen. Een loepbril lijkt qua uiterlijk op een gewone leesbril, maar de sterkte is veel hoger. De tekst moet met een loepenbril altijd op korte afstand van het oog gehouden worden. Hoe hoger de vergroting, des te korter de leesafstand.

Handloepen zijn geschikt voor mensen met een lichte vermindering van het gezichtsvermogen.

Handloepen zijn er in verschillende sterktes. Hoe hoger de vergroting, hoe kleiner het oppervlak.

Loeplampen zijn loepen aan een statief gemonteerd met een ingebouwde verlichting. De vergroting is beperkt. Het is mogelijk een lichtloep in combinatie te gebruiken met een loepbril, om zo een hogere vergroting te krijgen.

Een beeldschermloep of TV loep is een elektronisch vergrootapparaat. De tekst die u wilt lezen legt u onder het apparaat. Een ingebouwde camera projecteert de tekst op een beeldscherm. Het beeld van de beeldschermloep kan tot zeer hoge vergrotingen worden ingesteld.

Hulpmiddelen voor TV kijken

Met een telescoopbril, een bril waar kleine kijkertjes op gemonteerd zijn, kan een slechtziende zittend veraf kijken. Bijvoorbeeld TV kijken, bioscoop, theater of vissen. Vanwege de hoge vergroting kan er met deze bril niet gelopen worden.

Hulpmiddelen voor computer

Er zijn diverse software oplossingen om eenvoudiger met de computer te werken, zoals vergrotingen en voorleesfuncties.

Hulpmiddelen voor telefonie

Er zijn speciale mobiele telefoons met handige tools voor slechtzienden. Maar ook de nieuwste Apple smartphones hebben handige tools voor slechtzienden zoals voorlezen, vergroten en contrastaanpassing.

Ergra Low Vision heeft alle hulpmiddelen in huis en geeft een onafhankelijk advies.

Tevens kan de low vision specialist adviseren welke hulpmiddelen vergoed worden en welke voor eigen rekening zijn.