Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
‘Kun je geen bril opzetten?’
‘Kun je geen bril opzetten?’ was vroeger een veelgehoorde reactie als ik iemand vertelde dat ik slechtziend was.
‘Nee, ik heb al een contactlens van +23 en daarmee zie ik qua scherpte nog 0.16. Een bril helpt niet meer,’ was dan mijn standaard antwoord.
Maar de conclusie ‘een bril helpt niet’ is niet helemaal waar. Natuurlijk kan geen enkele bril er voor zorgen dat ik 100% zal kunnen zien, maar als je zo slecht ziet als ik ben je blij met elk beetje extra zicht. En daar kan een bril dus wel degelijk bij helpen. Sterker nog, ik heb meerdere brillen die ik in verschillende situaties gebruik.
Mijn slechtziendheid wordt onder andere veroorzaakt door staar, waardoor ik nu nog veel last heb van licht. Zo geeft daglicht verstrooiing, verblindt zonlicht en geven lichtbronnen een halo-effect.
Buitenshuis draag ik standaard een donkere zonnebril. Zon, regen of mist: ik heb altijd een zonnebril op mijn poffer. Het liefst draag ik er een die goed aansluit op mijn gezicht en geen licht doorlaat aan de zijkanten.
Maar als ik buiten aan het sporten ben – als ik in een vlaag van verstandsverbijstering toch weer eens mijn hardloopbuddy achterna ren – dan draag ik een lichtere zonnebril die meer contrast biedt. Ski ik met een begeleider de witte bergen af? Dan gebruik ik een hele lichte zonnebril die het beste contrast geeft in de sneeuw.
Ik gebruik dus diverse zonnebrillen die naast een verduisteringsfunctie ook verschillende contrasten hebben.
Vroeger stond ik er nooit bij stil dat licht zo vervelend kan zijn. Ik had geirriteerde en droge ogen, kneep mijn ogen tot spleetjes en kreeg barstende hoofdpijn. Ik dacht echter dat daar niets aan te doen was. Maar dat is wel degelijk het geval!
Ik los dit dus op met een batterij aan verschillende zonnebrillen, maar als een zonnebril te donker voor je is, kun je – om meer contrast te zien – ook een filterbril gebruiken.
Filterbrillen heb je in diverse kleuren, zoals grijs, oranje of geel. Als je problemen hebt met je netvlies, bijvoorbeeld door macula degeneratie, de ziekte van stargard of retinites pigmentosa, dat zou een filterbril best een goede oplossing kunnen zijn.
Maar hoe weet je nu welke zonne- of filterbril het beste bij jou past? Door ze uit te proberen! Iedereen heeft namelijk zo zijn of haar verschillende voorkeuren. Omdat ik als geen ander begrijp dat je soms gewoon niet weet waar je om moet vragen, hamer ik er altijd op: laat je goed voorlichten door professionals. Het kan zoveel ‘verlichting’ brengen ;). Elk klein beetje zicht wat je er als slechtziende bij kunt sprokkelen met verschillende zonne- of filterbrillen, is zeer welkom.
En dan heb ik mijn leesbril, mijn modieuze bril (voor als ik mijn hulpmiddelen even zat ben en er gewoon hip probeer uit te zien), mijn computerbril met blauwfilter, en mijn loepbril hier nog niet eens besproken!
Als mensen tegenwoordig nog reageren op mijn slechtziendheid met de vraag: ‘Kun je geen bril opzetten?’ antwoord ik tegenwoordig volmondig: ‘Absoluut! Maar welke van de 7?’
Annemiek van Munster