Omarm je hulpmiddelen, omarm jezelf!

Vorig jaar ging ik voor een ‘onderhoudsbeurt’ even langs bij Ergra Low Vision in het Dijklanderziekenhuis in Purmerend. Ik vind het fijn om eens per zoveel jaar een low vision onderzoek te ondergaan om te laten checken of mijn hulpmiddelen nog toereikend zijn en of er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Mijn buit was groot: een nieuwe leesbril, een vernuftig klein vergrootglas en – ja, ik moest eraan geloven – een telescoop/loepenbril.

Jaren lang heb ik dit laatste hulpmiddel weten te vermijden. Ik wilde het niet, ik deed het niet!

Mijn vriendinnen hebben allemaal zo’n loepbril waarmee ze op aftand naar hun favoriete series kijken. Geen pan, zo’n loepenbril, telescoopbril of hoe je het monster ook noemt. Daarom heb ik ‘m al meer dan 40 jaar pertinent geweigerd.

IJdel? Ik? Absoluut!

Maar ik besloot deze kinderachtige houding overboord te gooien en ik gaf het een kans. Schoorvoetend zette ik het horror-hulpmiddel op mijn neus… en shit, shit, shit: het keek super! Al tijdens de test kon ik mijn geleidehond Yoko op een afstand zien liggen!

Zucht, en toen moest ik ‘m thuis proberen. Voor het eerst zou ik nu samen met mijn vriend een film kunnen kijken vanaf de bank. Jippie, dat is fijn en wat romantisch!

Nou, als je zo’n telesccoop/loepbril opzet, is die romantiek snel verdwenen, kan ik je zeggen. Tussen de film door elkaar verliefd in de ogen aankijken, is er niet bij. Pieter pieste bijna in z’n broek van de slappe lach nadat ik hem een zwoele blik met telescoop/loepbril op gaf. De romcom ging overboord en ik zette maar gewoon een comedy op!

Toen we bekomen waren van onze lachbui, realiseerde ik me wel dat ik weer een grote stap had gezet qua acceptatie. Het allerlaatste hulpmiddel – het hulpmiddel wat ik zo lang verafschuwde – heb ik omarmd. Ik heb mijn schaamte overboord gezet en kan dankzij de telescoop/loepenbril echt een stukje meer zien.

Ik ben Annemiek en daar hoort mijn slechtziendheid – en dus mijn batterij aan hulpmiddelen – bij en ik haal alles uit het leven! Laat je dus niet weerhouden door welke gedachten anderen over jou met telescoop/loepenbril zouden kunnen hebben en  laat je ook niet op je kop zitten door je eigen negatieve gedachten over hulpmiddelen!

Annemiek van Munster